Novi život novina iz prošlog veka

12/15/2017

U biblioteci "Rodina" grada Stare Zagore (Bugarska) skener knjiga ElarSCAN A2 obrađuje novine prošlog veka. Zbirka „Periodika - Stara Zagora 1882-1944 godine“ i zavičajni fond biblioteke gotovo su u potpunosti digitalizovani, - rekla je direktorka gospođa Slava DRAGONOVA Novine „Duma (Reč)“ za 1926 - 1944, „Zemja (Zemlja)“ za period 1929 - 1944 već su skenirane pomoću Elarscan-a. Sledeća će biti digitalizacija arhiva novina „Zoria (Sunrise)“.

Planetarni skener Elarscan A2 dizajniran je za rad sa vezanim, prošivenim i drugim „nezgodnim“ dokumentima u kancelarijama, univerzitetima, arhivima, bibliotekama, javnim službama i centrima za obradu dokumenata. Takvi skeneri se nazivaju i skeneri knjiga, „licem prema gore“, „iznad glave“, ponekad čak i „fotografski“ skeneri.

To je pogodan stolni uređaj za digitalizaciju predmeta - ne samo knjiga i dokumenata: originali mogu biti nagrade, novčići, uzorci tkanina, dodaci, muzejski predmeti, artefakti. „Za razliku od uobičajenih ravnih skenera, Elarscan predstavlja važan alat za uspešnu masovnu digitalizaciju:„ da biste videli šta skenirate bez okretanja materijala naopako da biste ulovili sledeću stranicu “, - objašnjava Slava DRAGONOVA. Odmah pravi kvalitetne slike i sprema datoteku u željeni format. Vreme skeniranja je manje od potrebnog za okretanje stranica, maksimalni format A2 + (42 × 62,5 cm) pogodan je za novine, knjige, pa čak i za albume.

Skener je biblioteci Rodina obezbedio bugarski partner kompanije ELAR Corp. - kompanije „AIA Msolutions“ tokom priprema za regionalnu radionicu u Staroj Zagori. Ciljevi su proučavanje karakteristika savremenih profesionalnih skenera, priprema diskusije o problemima očuvanja i pristupa pismenom nasleđu Stare Zagore koje se čuva u lokalnim kulturnim institucijama. Tokom poslednjih pet godina biblioteka „Rodina“ bila je uključena u razvoj dugoročnih programa očuvanja kulturnog nasleđa Stare Zagore. To uključuje digitalizaciju ugroženih kolekcija. Postoji predlog za uspostavljanje regionalnog konzorcijuma biblioteka i muzeja koji će koristiti centralizovani digitalni studio kako bi se izbeglo dupliranje, postigla veća efikasnost i smanjenje troškova digitalizacije. Biblioteka „Rodina“ se digitalizacijom kolekcija bavi od 2010. godine, a od 2011. digitalizovane kolekcije su deo Evropske digitalne biblioteke EUROPEANA.