Novi Elarscan dobija blagoslov Univerziteta za božanstvo u Melburnu

05/29/2019

Zaposleni u biblioteci Mannik na Katoličkom bogoslovskom koledžu u Istočnom Melbourneu izuzetno cene njihov novi univerzalni skener ElarScan A2, napominjući njegovu svestranost i pogodnost i sposobnost pažljivog skeniranja vrednih originala. U februaru 2019. godine, Elarscan je instaliran u bibliotečkoj sobi za posebne zbirke i počeo je da se koristi za digitalizaciju retkih knjiga, folija i drugih jedinstvenih materijala.

„Osoblje biblioteke je veoma impresionirano našim novim Elarscan A2 skenerom“, kaže gospođa Kerrie Burn, upravnik biblioteke Mannik, - i zauzelo je ponosno mesto u našoj novoj Specijalnoj sabirnoj sobi koja je zvanično pokrenuta u februaru 2019. godine. Tokom poslednjih nekoliko godina, biblioteka se fokusirala na razvoj svojih posebnih kolekcija. Morali smo da ih digitalizujemo kako bismo mogli bolje prikazati ove materijale i osigurati da budu pristupačniji potencijalnim istraživačima. Naša stara tehnologija, iako pogodna za skeniranje opštih dokumenata, nije bila pogodna za upotrebu sa retkim i krhkim materijalima. Pored toga, novi skener omogućio je digitalizaciju mnogo većih predmeta što ranije ne bi bilo moguće.

Sada smo u mogućnosti da skeniramo niz različitih vrsta predmeta, od retkih knjiga do antikarskih novčića. Jedna od naših omiljenih karakteristika bila je korekcija perspektive, koja nam omogućava skeniranje svih čvrsto uvezanih starijih knjiga, otvarajući ih na samo 90 stepeni. Takođe smo zadovoljni što ima ugrađenu OCR funkcionalnost i radujemo se što ćemo to više iskoristiti “- kaže Kerrie.

Od 2017. godine u Australiji i Novom Zelandu univerzalne planetarne skenere Elarscan vvv.elarscan.com.au zastupa Inotec Pti Ltd https://inotec.com.au/, visoko cenjena kompanija sa velikom reputacijom među stručnjacima za skeniranje. Kompanija je obezbedila ugradnju skenera na licu mesta, sprovela obuku zaposlenih i pruža prioritetnu tehničku podršku i savete.

"Videli smo nekoliko različitih skenera demonstriranih u drugim institucijama pre nego što smo doneli odluku o kupovini. Većina ovih modela bili su izvan našeg raspona cena. Međutim, otkrili smo da Elarscan ima sve karakteristike koje su nam potrebne po ceni koju bismo mogli priuštite. “- komentariše Kerrie. "Još uvek eksperimentišemo sa onim što bi moglo biti moguće i koji će od naših projekata digitalizacije imati prioritet. Međutim, instalacija skenera je od ključne važnosti za sve naše buduće inicijative za digitalizaciju na Univerzitetu za bogoslovlje. Veoma smo zadovoljni kupovinom i radujte se svim projektima digitalizacije koje će ona olakšati u našoj instituciji “. - zaključila je Kerrie.

Osnovan 1910. godine, Univerzitet božanstva (https://diviniti.edu.au) danas se sastoji od jedanaest bogoslovskih koledža koji predstavljaju osam hrišćanskih denominacija. To je najstariji svetski konzorcijum za dodeljivanje ekumenskih diploma. Svaki koledž Univerziteta jedinstvena je obrazovna zajednica i podržava ga čitav niz crkava i verskih redova, koji zajedno pružaju Univerzitetu u celini.

Biblioteka Mannik (http://vvv.mannik.org.au) podržava obrazovanje i istraživanje na Katoličkom bogoslovskom koledžu i širem Univerzitetu u oblastima biblijskih studija, teologije, filozofije, istorije crkve, pastoralnih studija i niza srodnih disciplina, sa naglaskom na katoličkoj tradiciji. Biblioteka omogućava pristup više od 130.000 štampanih i 150.000 elektronskih knjiga i časopisa.