Elarscan digitalizuje knjige u Nacionalnoj biblioteci Bugarske

07/19/2018

Bugarska nacionalna biblioteka SS. Ćirilo i Metodije nastavlja sa digitalizacijom retkih knjiga. Prvi predmet digitalizovan pomoću ElarScan A2 bilo je čuveno Loveško četvorojevanđelje koje je sredinom KSVI veka kopirao Petar Gramatik sa srebrnom koricom s kraja KSVIII veka..

Digitalizacija dokumenata započela je 2013. godine kada je stvoreno novo odeljenje i opremljeno profesionalnom opremom. Elarscan je instaliran u jednoj od čitaonica Nacionalne biblioteke 2017. Prema rečima profesorice Krasimire Alekandrove, direktorke biblioteke, skener je idealan za digitalizaciju složenih starih knjiga i rukopisa, kao i savremenih publikacija. „Planiramo da nastavimo da koristimo skener istog intenziteta, predstoji nam puno posla“, kaže Krasimira Aleksandrova.

„Korišćenjem nove opreme već smo digitalizovali više od 40 000 stranica bibliotečkih zbirki. To uključuje 8.491 stranicu iz odeljenja „Orijentalne kolekcije“, 21.394 stranice iz čitaonice i odeljenja „Rukopisi i stare štampane knjige“ i 11.857 stranica iz odeljenja „Bugarske istorijske arhive“. Među digitalizovanom građom postoje različite vrste kataloga, priručnici, dokumenti međubibliotečke pozajmice, rukopisi (uključujući turske rukopise iz kolekcije profesora Borisa Nedkova), pregledi arhivskih fondova i drugi istorijski dokumenti. Sada su neke digitalne kopije već dostupne putem Interneta, pomažući čitaocima da se kreću kroz naše ogromne kolekcije “, primećuje Gabriela Angelova, arhivista u Nacionalnoj biblioteci.

Skener je opremljen univerzalnom prilagodljivom postoljem za uvezane i ravne dokumente, knjige i arhivsku građu. Automatski fokus i makro-modul, skeniranje u strimovanju i integrisana obrada slike pružaju izvrsnu brzinu skeniranja i kvalitet slike. „ElarScan A2 je instaliran u nacionalnoj biblioteci Bugarske u punoj konfiguraciji, - kaže predstavnica ELAR-a u Bugarskoj Andriana Georgieva. - Konkretno, kolevka u obliku slova V i staklo za ravnanje presudno su za obradu čvrsto ušivanih dokumenata koji su teško otvoren. Da bi se postiglo dobro kvalitetno skeniranje rastresitih listova nakon dugotrajnog skladištenja, kolijevka se polaže i za najbolje rezultate koristi ravno staklo. Svestranost Elarscan-a za kupca ima veliku vrednost. "